Lajme

Imazhi i bankave zvicerane pëson edhe një goditje

Imazhi i bankave zvicerane ka marrë një tjetër goditje me një bankier që pranon shkeljet e evazionit fiskal në SHBA, ku një komitet i Senatit thotë se Credit Suisse vazhdoi të ndihmonte evaziantët e taksave pas gjobës së 2014-ës.

Kohët e fundit, bankat zvicerane kanë qenë në top temat e mediave vendase dhe ndërkombtare për mënyren e menaxhimit të tyre.

Një ekzekutiv bankar zviceran ka zotëruar rolin e tij në një sulm të evazionit fiskal prej 60 milionë dollarësh (66 milionë CHF) që pastronte para përmes Zvicrës, Hong Kongut dhe Singaporit.

Ekzekutivi i një kompanie që zotëron bankën private IHAG është një nga gjashtë personat e akuzuar nga Departamenti i Drejtësisë i Shteteve të Bashkuara (DoJ) në 2021.

Aktakuza pretendon se fondet e pataksuara të qytetarëve amerikanë filluan në llogaritë e padeklaruara të IHAG përpara se të ktheheshin në Azi dhe të ktheheshin në të njëjtën bankë.

Mashtrimi kompleks i evazionit fiskal u quajt “Zgjidhja e Singaporit”.

Hetimi në vazhdim tregon se Zvicra është ende në pikëpyetje të prokurorëve amerikanë për evazion fiskal.

Dhjetra banka zvicerane janë të qarta për praktikat e tyre të evazionit fiskal dhe gjobat e paguara kolektivisht prej mbi 1 miliard CHF gjatë një skeme të shtyrë ndjekjeje midis 2013 dhe 2016.