Lajme

Hulumtimet zvicerane tregojnë se mushkonjat kanë preferenca të temperaturës

Kur është nxehtë, mushkonjat tërhiqen në vende të freskëta, thotë një studim i Universitetit të Cyrihut. Ky zbulim mund të ndihmojë në parandalimin e sëmundjeve të shkaktuara nga mushkonjat, si malaria, dengoja dhe virusi i Nilit Perëndimor, përcjell albinfo.ch.

Njohja e preferencave të temperaturës së mushkonjave ndihmon për të parashikuar më mirë transmetimin e këtyre sëmundjeve, njoftoi të premten Fondacioni Kombëtar i Shkencës Zvicerane (SNSF).

Kjo u tregua në një studim të ri nga Universiteti i Cyrihut të botuar në Journal of Thermal Biology. Për studimin, shkencëtarët futën 100 dhe 200 mushkonja femra me shkurre aziatike (Aedes japonicus) në një kafaz në natyrë të pajisur me tri kuti pushimi. Kutia e parë kishte një temperaturë të ftohtë prej rreth 18°C, kutia e dytë kishte një temperaturë të ngrohtë prej rreth 35°C dhe kutia e tretë kishte të njëjtën temperaturë si mjedisi përreth në rreth 26°C.

Çdo dy orë, ata numëronin sa mushkonja kishte në cilën kuti. Studiuesit zbuluan se mushkonjat preferonin kutinë me temperaturën më të ftohtë.

Deri më tani, modelet që parashikojnë transmetimin e sëmundjeve të shkaktuara nga mushkonjat janë bazuar në temperaturat e ambientit të matura nga stacionet e motit. Megjithatë, këto modele matin temperaturat në një lartësi prej dy metrash, në mes të fushave, ku nuk ka mushkonja. Kjo do të thotë që modelet gabimisht mund të supozojnë se mushkonjat nuk mund të mbijetojnë në zona të caktuara për shkak të nxehtësisë.

“Kështu, bazuar vetëm në këtë temperaturë mesatare, një model mund të vlerësojë se mushkonjat nuk mund të mbijetojnë në një zonë të caktuar sepse është shumë nxehtë, ndërsa në realitet, duke gjetur mikroklima më të ftohta, mushkonja do të jetë mjaft e aftë të riprodhojë dhe të transmetojë sëmundje.” tha autori i studimit Niels Verhulst.

Rezultatet duhet të rafinohen me studime për periudha më të gjata kohore, veçanërisht me mushkonjat që mbartin sëmundje për të parë nëse preferojnë vende më të ngrohta apo më të freskëta për të pushuar, përcjell tutje albinfo.ch.