Lajme

Austria thyen rekordin e rritjes së popullsisë

Në Austri në vitin 2022 u shënua një rritje prej 126,000 njerëz që jetojnë në këtë shtet.

Ky është numri më i madh në historinë e tij të pasluftës. Megjithatë, rritja është vetëm për shkak të imigracionit në vend, sipas agjencisë së statistikave të vendit.

Nëse nuk do të ishte për emigracionin në Austri, duke përfshirë ardhjet e refugjatëve, popullsia austriake do të ishte tkurrur vitin e kaluar, shkruan The Local.

126,000 të sapoardhur neto është një rritje e madhe në krahasim me shifrat e vitit 2021, ku 46,000 njerëz neto të rinj u vendosën në Austri.

Më shumë se gjysma e këtij totali përbëhej nga 67,000 refugjatë që u larguan në Austri nga Ukraina pasi Rusia filloi pushtimin e saj në shkallë të plotë të vendit në shkurt 2022, përcjell albinfo.ch.

Ukrainasit përbënin grupin më të madh deri tani. Grupi i dytë më i madh, me 14,000 njerëz, ishin sirianë. Rreth 9,000 gjermanë jetuan gjithashtu në Austri vitin e kaluar, të cilët përbënin pjesën më të madhe të neto 36,000 njerëzve që erdhën nga vendet e tjera të EEA, Zvicra ose MB në 2022. 2,700 të tjerë erdhën nga Turqia.

Imigrimi në Austri kompensoi rrëshqitjen demografike të vendit, të paktën këtë herë. Rreth 82,600 njerëz kanë lindur në Austri vitin e kaluar, rreth 10,000 më pak se numri i njerëzve që vdiqën, duke e lënë emigracionin përgjegjës të vetëm për rritjen e popullsisë së vendit në vitin 2022.

Nga 9 milionë banorët e vendit, rreth 1.7 milionë nuk kanë nënshtetësi austriake.

Rritja më e madhe neto e popullsisë u pa në Vjenë, e cila mori 50,000 banorë të rinj vitin e kaluar dhe pritet të kalojë shifrën prej 2 milionë këtë vit ose vitin e ardhshëm, shkruan The Local.

Austria e Poshtme dhe e Epërme panë rritjen e radhës më të lartë me rreth 20,000 dhe 18,000 njerëz, respektivisht. Styria pa 17,000 banorë të tjerë të rinj, përcjell albinfo.ch.