Lajme

Austri: Përmbledhje e lajmeve më të fundit të ditës së sotme

Austria përballet me mungesë punëtorësh, të Gjelbrit humbasin terren në garën zgjedhore në BE dhe lajme të tjera nga e gjithë Austria të hënën.

Austria sheh mungesë të fuqisë së kualifikuar punëtore 

Aktualisht ka mungesë të personelit në disa industri në Austri, nga mekanikët deri te mjekët, raportoi der Standard.

Një mekanik makinash është një nga punët në listën e profesioneve të Austrisë me shumë më tepër vende të lira se sa aplikantët.

Për shembull, 2700 vende pune për mekanik automjetesh janë shpallur aktualisht në gjithë vendin në platformën “All Jobs” të shërbimit publik të punësimit AMS.

Por kjo nuk është industria e vetme me mungesë të personelit. Raportet për mungesë punëtorësh kanë qarkulluar në media që nga fundi i pandemisë, transmeton albinfo.at.

Këshilltari i Qytetit për Çështjet Sociale të Vjenës, Peter Hacker, së fundmi paralajmëroi se do të ketë një mungesë prej 7,000 mjekësh në gjithë Austrinë deri në vitin 2035, sepse shumë pak po trajnohen.

Kryeqyteti do të ketë gjithashtu një mungesë prej rreth 5,000 shoferëve të autobusëve në pesë vitet e ardhshme, sepse shumë prej tyre po dalin në pension.

Lista e profesioneve mbarëkombëtare që përballen me mungesë tani përfshin 110 vende pune – pesë herë më shumë se dhjetë vjet më parë.

Kreu i Dhomës Ekonomike Federale të Austrisë, Harald Mahrer, parashikon se deri në vitin 2040, vendi do të përballet me një mungesë prej 360,000 punëtorësh.

Të Gjelbrit humbasin mbështetjen në sondazhin e BE-së pas zhurmës së Schilling

Sondazhet aktuale të opinionit tregojnë se Partia e Gjelbër ka humbur një pjesë të terrenit pas turbullirave që rrethuan kandidaten e saj kryesore për zgjedhjet për Parlamentin Evropian, Lena Schilling, e cila është akuzuar për përhapjen e thashethemeve të rreme.

Sipas një sondazhi të kryer nga Peter Hajek, e djathta ekstreme FPÖ mbeti në krye me 30 për qind të votave, ndërsa Schilling siguroi 10 për qind të votave – një rënie prej dy pikë përqindje nga nëntori i kaluar.

Edhe pse kjo nuk ishte një “rënie e lirë”, Hayek tha se të dhënat mbetën “shumë të paqëndrueshme”.

SPÖ e qendrës së majtë dhe ÖVP e qendrës së djathtë fituan secila nga 23 për qind të votave (1 për qind më e ulët dhe e pandryshuar, respektivisht) në sondazh, ndërsa pjesa e KPÖ ishte e pandryshuar nga nëntori në 3 për qind.

Mbështetja për policinë kufitare të Tunizisë ndez debatin mbi rolin e Austrisë

Pas raporteve për shtypjen brutale të refugjatëve në vendet partnere të BE-së në Afrikën e Veriut, Mjekët pa Kufij (MSF) po bëjnë thirrje për sqarime mbi përfshirjen e mundshme të Austrisë.

Ndërsa Austria po bashkëfinancon një qendër trajnimi për policinë kufitare tuniziane, duhet të hetohet nëse kjo “mbështet një praktikë që është e paligjshme sipas ligjit ndërkombëtar”, tha Marcus Bachmann, këshilltar humanitar në MSF Austria.

Organizata e ndihmës ka vëzhguar një rritje të “dhunës së madhe, sistematike” në të gjithë kufijtë e jashtëm të BE-së për disa kohë. “Ne jemi dëshmitarë se si njerëzit vdesin,” theksoi Bachmann, i cili nuk u befasua nga raportet e publikuara nga ekipi investigativ Lighthouse Reports në fillim të kësaj jave.

Hulumtimi i Lighthouse vërtetoi arrestimin sistematik dhe të dhunshëm të refugjatëve në shtetet e Afrikës Veriore të Tunizisë, Marokut dhe Mauritanisë.

Studentët kanë më shumë gjasa të braktisin diplomën e drejtësisë dhe të mbarojnë mjekësinë

Kushdo që kalon testin pranues dhe regjistrohet në mjekësi në një universitet publik në Austri, ka shumë të ngjarë të përfundojë studimet, sipas një analize të re nga Statistics Austria.

Pas dhjetë vjetësh, 86 për qind e studentëve të mjekësisë në Austri diplomojnë, me pak më pak se 11 për qind që braktisin ose ndërpresin studimet.

Por është një pamje tjetër për ata që studiojnë drejtësi, të cilët panë shkallën më të ulët të përfundimit nga të gjitha lëndët.

Rreth 69 për qind e atyre që studiojnë për drejtësi i kishin braktisur ose i kishin ndërprerë studimet e tyre pas dhjetë vjetësh, me vetëm 26 për qind që kishin përfunduar diplomën brenda asaj kohe.

Sipas studimit, gjërat nuk duken shumë më mirë për programet e diplomës juridike të filluara në 2012/13. Në vitin 2021/22, vetëm një e treta i kishte përfunduar me sukses studimet pas dhjetë vjetësh dhe 56 për qind kishin braktisur ose ndërprerë studimet.