Lajme

Toyota shiti më së shumti makina në vitin 2022

Toyota Motor Corp (7203.T) deklaroi se ka shitur 10.5 milionë automjete në vitin 2022, duke mbrojtur titullin e shtëpisë automobilistike që ka shitur më shumë makina në botë për të tretin vit me radhë.

Shitjet globale të grupit, duke përfshirë edhe njësinë e kamionëve Hino Motors dhe prodhuesin e makinave të vogla Daihatsu, ranë me 0.1%, falë shitjeve rekord jashtë shtetit prej 8.6 milionë automjetesh, të cilat kompensuan rënien 9.6% në tregun e brendshëm, në 1.9 milionë njësi.

Rivali i saj, Volkswagen Group, në fillim të muajit regjistroi shitjet më të ulëta në një dekadë, në 8.3 milionë makina, për shkak të kufizimeve të Covid-19 në Kinë dhe luftës në Ukrainë, duke vënë në vështirësi zinxhirët e furnizimit.

Pavarësisht se, edhe për Toyota pati disa vështirësi në furnizim të lidhura me chip-at, shtëpia automobilistike japoneze deklaroi se kërkesa e fortë në Azi dhe rritja e kapacitetit prodhues në Azi dhe Amerikën e Veriut, rritën prodhimin global me 5% në vitin 2022.

Në nëntor, Toyota rishikoi parashikimet e prodhimit për vitin financiar që mbyllet në mars, nga 9.2 milionë automjete në 9.7 milionë./Reuters