Lajme

Sasia e ujit që preferohet të pihet gjatë ditëve të nxehta

Vera shoqërohet me temperatura shumë të larta që mund të rrezikojnë shëndetin tonë. Prandaj, është e rëndësishme të merren masat e nevojshme për ta përballuar.

Disa ketegori të popullsisë duhet të jenë veçanërisht të kujdesshëm gjatë këtyre periudhave, pasi rritet ndjeshmëria e tyre ndaj temperaturave ekstreme.

Masat kryesore janë shmangia e pijeve me sheqer ose me kafeinë, reduktimi i aktivitetit fizik, qëndrimi sa më gjatë në vende të freskëta ose ngrënia e vakteve të lehta. Sigurisht, duhet shmangur sa më shumë ekspozimi në diell.

Ruajtja e hidratimit është një nga masat më të rëndësishme të rekomanduara për të luftuar temperaturat e larta. Nëse jo, dehidratimi mund të shkaktojë simptoma të tilla si dhimbje koke ose marramendje, të cilat më vonë mund të çojnë në probleme të tjera më serioze shëndetësore, si goditje nga nxehtësia.

Sa ujë duhet të pini gjatë një vale të nxehtë?

Sasia e ujit që duhet konsumuar gjatë periudhave të temperaturave ekstreme ndryshon në varësi të personit. Një person i rritur nuk është i njëjtë me një fëmijë.

Sasia e përcaktuar për meshkujt e rritur është 2,5 litra në ditë, duke përfshirë ujin që marrim me ushqim.

Sasia e ujit ndryshon në varësi të peshës, kështu që për foshnjat dhe fëmijët rekomandimi është më i ulët. Gratë shtatzëna ose në laktacion duhet të kenë kujdes të veçantë dhe të qëndrojnë gjithmonë të hidratuara. Rekomandohet që të rrisin sasinë e konsumit mbi atë që konsiderohet se duhet të pinë të rriturit.

Mënyra për të llogaritur me saktësinë më të madhe të mundshme se sa ujë duhet të pini është duke shumëzuar çdo kilogram peshë me 30 mililitra ujë, duke shtuar rreth 0,5 litra për çdo shkallë të temperaturës pasi të kalojë 38ºC.

Kujdes mos pini shumë ujë

Me ujin, si në shumë aspekte të tjera, teprimet nuk janë të mira. Konsumimi i sasive shumë të larta mund të shkaktojë humbje të natriumit dhe kaliumit që na shkaktojnë çekuilibër të ujit dhe, në raste ekstreme, mund të çojnë edhe në helmim.

Të moshuarit, fëmijët, personat që punojnë jashtë ose bëjnë shumë aktivitet fizik, shtatzënat apo të sëmurët janë sektorët e popullsisë që duhet t’i kushtojnë më shumë vëmendje temperaturave dhe të kenë kujdes ekstrem, pasi janë më të rrezikuarit.