Lajme

Qeveria austriake ndan një miliard euro për sektorin e ndërtimtarisë

Qeveria po investon një miliard euro në ndërtimin e banesave

Qeveria federale austriake dëshiron të nxisë sërish ndërtimin e banesave me një program ndërtimi që prezantohet në dy këste ditore. Kjo synon të bëjë të disponueshme banesa më të përballueshme dhe punë të sigurta në industrinë e ndërtimit, përcjell albinfo.at.

Dje, në një kantier të madh ndërtimi në Vjenë, kancelari Karl Nehammer dhe zëvendëskancelari Werner Kogler, së bashku me kryetarët e shoqatave jofitimprurëse të ndërtesave (Klaus Baringer dhe Herwig Pernsteiner), shpjeguan se si duhet të ringjallet tregu i banesave për shkak të inflacionit të lartë dhe norma të larta interesi. Pas shumë vajtje-ardhje dhe thirrjeve nga partnerët socialë, paketa e mëposhtme është tashmë në dispozicion.

Ju gjithashtu mund të lexoni një koment nga shefi i ekonomisë OÖN Dietmar Mascher

Përveç apartamenteve të planifikuara, do të ndërtohen 10 mijë apartamente me qira jofitimprurëse dhe 10 mijë banesa me qira dhe bashkëpronësi. Për këtë qëllim do të vihen para për rinovimin e 5000 apartamenteve ekzistuese. Për momentin, drejtuesit e qeverisë nuk po thonë se për sa kohë vlen kjo.

Kredi për shtëpi deri në 200 000 euro

Në parim, edhe blerja e pronave duhet të lehtësohet gjatë kësaj periudhe me norma të larta interesi. Rrjedhimisht, kreditë për shtëpi deri në 200,000 euro duhet të vihen në dispozicion përmes shteteve me një interes fiks prej 1.5 për qind.

Në këtë mënyrë, qeveria po jep një kontribut për t’i bërë apartamentet më të përballueshme dhe në të njëjtën kohë duke rritur përqindjen e pronësisë nga 48 për qind aktuale në 60 për qind në 2030. Për momentin kjo shpesh dështon për shkak të financimit.

Paketa qeveritare, e cila kushton rreth një miliard euro, por gjeneron pesë herë më shumë vlerë të shtuar, gjithashtu ndihmon në sigurimin e 40,000 vendeve të punës në industrinë e ndërtimit dhe gjithashtu ka kuptim ekologjik, tha Kogler, duke treguar për 5,000 rinovime që kërkojnë punë intensive dhe ndihmojnë ato për t’i rinovuar.