Koronavirusi: çast pas çasti

Pavarësisht pandemisë, ekonomia zvicerane po lulëzon

Megjithëse pandemia Covid-19 nuk ka mbaruar akoma, treguesit e rinj sinjalizojnë ekonomi pozitive dhe perspektiva të punësimit për Zvicrën

Pas një periudhe të gjatë stanjacioni ekonomik për shkak të pandemisë së koronavirusit, gjërat kanë marrë një kthesë për të mirë – me Zvicrën që doli nga kriza në një pozitë të fortë.

Le të shohim së pari ekonominë.

Ky lajm ngritës vjen nga dy grupe figurash të lëshuara të premten dhe të hënën nga Instituti Ekonomik Zviceran (KOF).

Barometri Ekonomik KOF është një tregues i drejtimit të rritjes së PBB-së për ekonominë zvicerane, krahasuar me të njëjtin tremujor të një viti më parë, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Barometri aktualisht është “në një lartësi historike”, duke tejkaluar rekordin e tij të mëparshëm të regjistruar në fillim të vitit 2010, kur ekonomia u rikuperua pas krizës financiare globale të vitit 2008.

Dhe “nëse virusi nuk bën një hap tjetër, zhvillimi ekonomik ka të ngjarë të marrë një hov të fortë në të ardhmen e afërt”, thanë ekspertët e KOF.

Ndërtimi është industria e cila po tërhiqet më shpejt, “duke u kthyer me një forcë”, tha KOF.

Për shkak të rritjes së kërkesës së konsumatorit, parashikimi për sektorë të tjerë, siç janë shërbimet financiare dhe të sigurimeve “gjithashtu ndriçohet ndjeshëm”, vunë në dukje ekonomistët e KOF.

Në të njëjtën kohë, perspektivat po përmirësohen gjithashtu në sektorin e prodhimit të mallrave, si dhe në industrinë e metaleve, elektrike, druri, qelqi dhe guri.

Sektorët e vetëm që ende përjetojnë një ngadalësim janë, çuditërisht, industritë e hoteleve dhe restoranteve, të cilat vazhdojnë të ndikohen nga mbylljet e zgjeruara ose, në rastin më të mirë, nga hapjet e kufizuara.

Reklamë:

Tani le të shohim tregun e punës.

Edhe këtu, “parashikimi për tregun zviceran të punës po përmirësohet ndjeshëm”, zbuloi KOF, përcjell albinfo.ch.

Ndërsa nuk është ende në nivelin e ulët të papunësisë para-pandemike, “për herë të parë që nga fillimi i krizës Covid, ka më shumë firma që planifikojnë të rrisin numrin e tyre të fondit gjatë tre muajve të ardhshëm sesa ato që presin të shkurtojnë stafin”, raportoi KOF.

Kjo prirje inkurajuese mund të shihet më së shumti në industrinë e ndërtimit, sigurimeve dhe industrive me shumicë.

Sidoqoftë, edhe këtu sektorët e hoteleve dhe restoranteve janë në disavantazh – për shkak të kërcimit të ngadaltë, nuk ka vende të lira pune në horizontin e afërt.

Parashikimet e KOF janë në përputhje me gjetjet e një studimi të lëshuar në mars nga Sekretariati Shtetëror për Çështjet Ekonomike (SECO). Ai tregoi se vendi, përfshirë zonat më të goditura të ekonomisë zvicerane si sektorët e turizmit dhe eksportit, pritet të rimëkëmbet shpejt me lehtësimin e kufizimeve të koronavirusit dhe përshpejtimin e vaksinimeve.

 


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI