Lajme

OKB-ja në krizë financiare, ndërpret të ardhurat për miliona njerëz

Miliona njerëzve do t’u ndërpriten ndihmat, pasi OKB-ja është në krizë sa u takon fondeve.

Gjatë një konference, zëvendësshefi i Programit Botëror të Ushqimit, Carl Skau, është shprehur se u duhet të ndërpresin ndihmat, për vendet si Afganistani, Siria, Jemeni dhe Afrika Perëndimore. Të ardhurat për këto vende duhet të jenë rreth 20 miliardë dollarë, por vitet e fundit kanë arritur të sigurojnë 10-14 miliardë dollarë.

“Ne ende e kemi atë synim, mirëpo këtë vit kemi siguruar vetëm rreth 5 miliardë dollarë”, ka thënë mes tjerash Skau.

Shumica e vendeve në botë po kalojnë një krizë ekonomike, sidomos pas pandemisë dhe luftës midis Rusisë dhe Ukrainës, si dhe implikimeve të tjera globale. Situata nuk paraqitet aspak e mirë, pasi kriza mund të thellohet edhe më shumë në 2024-ën.

Sipas Programit Botëror të Ushqimit, rreth 345 milionë njerëz në botë kanë nevojë për ndihma.

Skau u ka bërë thirrje liderëve botërorë që ta kenë prioritet ndarjen e fondeve dhe të investojnë në zgjidhje afatgjata për konfliktet, varfërinë dhe shkaqe të tjera që po sjellin kriza.