Tematike

Kur mund të merrni ditë pushimi në Austri?

Është e rëndësishme të njihni të drejtat tuaja të punës kur punoni në një vend tjetër. Ja çfarë duhet të dini për të marrë një ditë pushimi nga puna në Austri, shpjegon TheLocal.at, përcjell albinfo.ch.
Austria është e njohur për një ekuilibër të mirë punë/jetë dhe për prioritetet e pushimit për pushim, pra, nuk është për t’u habitur që e drejta për pushime është mjaft bujare në Republikën Alpine dhe që punëtorët gëzojnë një numër të madh festash publike çdo vit.
Por, ka disa rregulla që duhen mbajtur parasysh kur bëhet fjalë për pushimin nga puna, si dhe disa rrethana të veçanta që banorët ndërkombëtarë mund të mos i dinë.
E drejta për pushime për punëtorët në Austri është e sanksionuar në ligjin e punës, i cili thotë se punëtorët me kohë të plotë (ata që punojnë pesë ditë në javë) mund të marrin një minimum prej 25 ditësh pushime çdo vit – ekuivalent me pesë javë pune.
Shuma e lejes që një person mund të marrë për pushime më pas ndryshon në varësi të sasisë së punës.
Katër ditë në javë = 20 ditë pushime në vit.
Tre ditë në javë = 15 ditë pushim.
Dy ditë në javë = 10 ditë pushim.
Një ditë në javë = pesë ditë pushim.
Pas 25 vjetësh punë me kohë të plotë me të njëjtin punëdhënës, punëtorët fitojnë pesë ditë pushime shtesë çdo vit, duke e rritur pushimin vjetor në gjashtë javë pune. Në shumicën e rasteve, pëlqimi i punëdhënësit nevojitet për të marrë pushime, kështu që gjithmonë flisni me një shef përpara se të rezervoni një pushim.
Por mbani në mend se e drejta e plotë e pushimeve vjetore fillon vetëm pas gjashtë muajsh me një punëdhënës. Deri atëherë, punonjësit fitojnë dy ditë pushimi për çdo muaj të punës.

Festat publike në Austri

Austria konsiderohet si një nga vendet kryesore kur bëhet fjalë për festat publike kombëtare me 13 çdo vit, ose deri në 15 në disa shtete.

Por çfarë ndodh nëse një festë publike bie në fundjavë?

E shtuna teknikisht nuk është ditë pushimi (ndryshe nga e diela), kështu që njerëzit që zakonisht punojnë të shtunave do të kenë ditë pushimi (ose do të marrin dyfishin e pagesës për të punuar në një festë), dhe shumica e dyqaneve dhe supermarketeve do të mbyllen.
Megjithatë, kur një festë bie të dielën, shumë pak ndryshon sepse të dielat dhe festat publike rregullohen me të njëjtat ligje. Në të dyja rastet, dyqanet do të mbyllen dhe personat që duhet të punojnë do të marrin dyfishin e pagës bazë për orë.
Fatkeqësisht, për punëtorët jo thelbësorë (ata që zakonisht punojnë nga e hëna në të premte), nëse një festë publike bie të shtunën ose të dielën, ajo teknikisht “humbet” dhe nuk zëvendësohet në një ditë tjetër.
Për shumë banorë ndërkombëtarë në Austri kjo mund të jetë befasuese me vendet duke përfshirë Belgjikën, Anglinë, Spanjën dhe Tajlandën që të gjithë kompensojnë punëtorët me një ditë pushimi gjatë javës nëse një festë publike bie në fundjavë.
Deri më tani, nuk ka pasur asnjë diskutim për ndryshimin e rregullave në Austri, kështu që festat publike të fundjavës janë të destinuara të “humben” për një të ardhme të parashikueshme.

Pushim mjekësor

Në disa vende është e mundur të merrni pushimin mjekësor përmes telefononit, për disa ditë pa pasur shënimin e mjekut dhe të paguheni përsëri.
Fatkeqësisht, Austria nuk është një nga ato vende dhe punonjësit duhet të paraqesin një letër me shkrim nga një mjek për të marrë pushim mjekësor ose për të marrë pagesën e sëmundjes (Krankenstand).
Megjithatë, ka disa përfitime nga kjo – kryesisht nëse dikush sëmuret gjatë pushimeve.
Në këtë rast, pagesa e pushimeve mund të transferohet në pushim mjekësor nëse një punëtor nuk është mirë për më shumë se tre ditë gjatë pushimit dhe ka një shënim të mjekut për ta vërtetuar këtë.
Kjo ka qenë veçanërisht e dobishme për disa njerëz gjatë pandemisë Covid-19 të cilët e kapën virusin gjatë pushimeve.

Familja dhe kujdesi për fëmijët

Punëtorët mund të marrin leje me pagesë deri në një javë (pesë ditë) për t’u kujdesur për një të afërm të sëmurë nëse ata jetojnë në të njëjtën familje, e njohur edhe si Pflegefreistellung.
Prindërit gjithashtu mund të marrin leje me pagesë për kujdesin e fëmijëve nëse fëmijët e tyre janë të sëmurë. Në përgjithësi, lejohet një javë pushim për kujdesin e fëmijëve çdo vit.
Në të dyja rastet, pushimi me pagesë mund të zgjatet deri në dy javë në rrethana të caktuara.

Rrethana të veçanta

Në Austri, punonjësit kanë të drejtë në Sonderurlaub, e njohur ndryshe si leje speciale.
Kjo i lejon njerëzit të kërkojnë nga një deri në tre ditë pushim me pagesë për një ngjarje specifike, si p.sh. një martesë, zhvendosje shtëpie ose pjesëmarrje në një funeral.
Ky lloj pushimi është si shtesë e të drejtës standarde të pushimeve të një personi.