Integrimi

“Kolektivi Feminist Shqiptar” ngre shqetësimin për vrasjet e grave shqiptare, në Grevën e Gruas, në Zvicër

"Kolektivi tani është bërë shumë i madh, do të jemi shumë në rrugët e Cyrihut në grevë. Çdo femicid është i tepërt!", thotë për albinfo.ch Qëndresa Sadriu-Hoxha

Të premten që vjen, më 14 qershor në gjithë Zvicrën organizohet Greva e Grave ose Greva Feministe. Kjo grevë është e menduar si një aksion kolektiv për të sensibilizuar shoqërinë e këtushme rreth të drejtave të gruas, të cilat edhe në kushtet zvicerane kanë nevojë të përmirësohen, shkruan albinfo.ch.

Në komunikimin e tyre me publikun, organizatoret (që janë një numër organizatash feministe të bashkuara për këtë aksion), ato numërojnë disa nga arsyet që i kanë shtyrë për të mbajtur grevën, e cila tashmë është bërë tradicionale. “Gratë ende marrin paga më të ulëta dhe pensione më të ulëta se burrat. Ato bëjnë më shumë punë pa pagesë. Dhe ato përballen me diskriminim dhe ngacmim. Më në fund nevojiten përmirësime konkrete!”.

Greva ka identifikuar shqetësimet më të mëdha që aktualisht prekin (pa)barazinë e gruas dhe në raport me to, ka shpalosur kërkesat përkatëse: “Vlerësimi financiar dhe social i punës së grave; Zbatimi i pagës së barabartë. Ne bëjmë po ashtu thirrje për rritje të synuar të pagave në sektorët me paga të ulëta dhe të mesme dhe me një përqindje të lartë të grave. Paga minimale mujore gjithëpërfshirëse prej 4,500 frangash dhe 5,000 frangash për ata që kanë kryer një praktikë. Pensione të mira, pa rritje të mëtejshme të moshës së daljes në pension: nevojiten përmirësime të pensioneve në vend të shkurtimeve; Zero tolerancë ndaj dhunës seksuale! Dhe duhen sanksione për autorët”; Kërkojmë parandalimin e ngacmimeve seksuale dhe seksizmit në vendin e punës. Kjo duhet të sigurohet edhe në GAV; Konventa 190 e ILO-s kundër dhunës seksuale në vendin e punës më në fund duhet të ratifikohet dhe zbatohet nga Zvicra… ” Këto janë disa nga kërkesat e përgjithshme që do të bëhen në grevën e 14 qershorit.

Femicidi në shoqëritë shqiptare, do të adresohet nga “Kolektivi Feminist Shqiptar i Grevës”, në Cyrih

Por, përveç tyre, janë edhe kërkesat e veçanta që do të parashtrohen nga “Kolektivi Feminist Shqiptar i Grevës”, pjesëmarrës në organizim. Ky kolektiv drejtohet nga politikania e njohur shqiptaro-zvicerane Qëndresa Sadriu-Hoxha, aktualisht deputete e PS-së në Parlamentin e Kantonit të Cyrihut. Në një prononcim për albinfo.ch, Qëndresa tregon për kolektivin që udhëheq, planet dhe synimet e tij.

“Motrat e mia dhe unë themeluam kolektivin feminist shqiptar të grevës me synimin për aksionin e grevës feministe, nga zemërimi, indinjata dhe dëshira që shqetësimet feministe më në fund të merren seriozisht si në Zvicër dhe veçanërisht në botën shqipfolëse. Kolektivi tani është bërë shumë i madh, do të jemi shumë në rrugët e Cyrihut në grevë. Në përputhje me frymën e grevës së këtij viti: Ni una menos! – Çdo femicid është i tepërt!

Këtë vit ne duam të vendosim në qendër të vëmendjes komunitetin tonë, sepse 57 femicide vetëm në Kosovë që nga viti 2010 janë 57 femicide `më shumë`! Sigurimi i të drejtave themelore, si mbrojtja dhe liria, është e ankoruar në Kushtetutën e Kosovës, por shumëve iu mohohet dhe kjo nuk duhet të jetë kështu! Zbatimi i këtyre të drejtave nuk dështon për shkak të shkallës së dënimit. Ai dështon në emancipimin e të gjitha gjinive, në parandalim, në arsim dhe në shëndetësi – po, dështon në të gjithë shtetin. Caktimi i një dite të zezë për të gjitha femicidet e kryera është me qëllim të mirë, por ne duam të shohim masa konkrete. Këtë po e kërkojmë ne si kolektiv në rrugë të premten, këtë po e kërkojmë me peticionin tonë të vazhdueshëm (https://www.openpetition.eu/petition/online/shpallja-e-urgjences-feministe-shtetrore-tani-feminist-emergency-now) dhe këtë do ta kërkojmë derisa mbrojtja dhe liria të vlejë për të gjithë, sepse nuk ka Liri pa sigurinë e gruas!”, shprehet zonja Sadriu-Hoxha për albinfo.ch.

Kërkesa drejtuar qeverive të Kosovës dhe të Shqipërisë që të veprojnë kundër femicidit

Greva feministe shqiptare bën fushata kolektive kundër dhunës së të gjitha formave ndaj shqiptarëve. Nga njëra anë, kolektivi synon të bëjë të dukshme ankesat socio-politike në hapësirën shqipfolëse. Vetëm në Kosovë, mbi 42% e grave dhe vajzave janë të prekura nga dhuna psikologjike dhe fizike.

Nga ana tjetër, kolektivi i grevës feministe shqiptare ofron një kornizë në të cilën shqiptarët në Zvicër mund të shkëmbejnë ide dhe të bashkojnë forcat nëse kanë pyetje, shqetësime ose shqetësime personale. Kolektivi krijon një hapësirë ​​ndërsektoriale për të ndërmarrë veprime kundër represionit, dhunës dhe pabarazisë, thuhet në një komunikatë të kolektivit.

Barazia sociale na prek të gjithëve – pavarësisht nga identiteti gjinor individual apo prejardhja sociale, ekonomike apo kulturore. Megjithatë, është e nevojshme të tërhiqet vëmendja ndaj ankesave specifike dhe të ndërmerren veprime strukturore kundër tyre. Prandaj, kolektivi i grevës feministe shqiptare është i përkushtuar për të luftuar dhunën ndaj grave në vendet shqipfolëse, transmeton albinfo.ch komunikatën e kolektivit të përmendur. Kolektivi angazhohet për të njëjtat shqetësime në Zvicër dhe diasporë, në mënyrë që realitetet e jetës së grave shqiptare të përfshihen në diskutimet politike aktuale dhe të ardhshme.

Ne kërkojmë

– Shpalljen e emergjencës shtetërore feministe në zonën shqipfolëse
– Një plan konkret veprimi në politikën e Kosovës kundër dhunës ndaj grave
– Pikat e kontaktit të qasshme për viktimat e dhunës
– Krijimin e shërbimeve këshillimore ku specialistët këshillojnë, shoqërojnë dhe u mundësojnë viktimave të dhunës shkëputjen aktive nga marrëdhëniet e varësisë.
– Nxitjen e angazhimit social në luftën kundër dhunës ndaj grave
– Krijimin e një hapësire të sigurt për personat e prekur
– Më shumë ndërthurje brenda lëvizjeve feministe
– Zbatim të  barazisë sociale pavarësisht identitetit gjinor
– Destigmatizim të orientimeve të ndryshme seksuale
– Bërjen të dukshme të akteve të dhunës ndaj grave shqiptare

Ne kërkojmë që qeveritë në rajonet shqipfolëse të kryejnë në mënyrë të vazhdueshme detyrat e tyre sipas kushtetutës. Mbrojtja e dinjitetit dhe e të drejtave të të gjithë njerëzve duhet të ruhet PA KUSHT. Shumë grave aktualisht u mohohen këto të drejta themelore.
Ne kërkojmë që qeveritë në rajonet shqipfolëse të përfshijnë BARAZINË dhe masat kundër të gjitha formave të dhunës ndaj grave si fokus të synimeve të tyre legjislative në legjislaturat e tyre të ardhshme.

Ne kërkojmë që shtypja e grave të analizohet në kompleksitetin e saj social, ekonomik dhe politik dhe të zhvillohen masa konkrete kundër saj. Nëpërmjet EMANCIPIMIT të të gjitha identiteteve gjinore, gratë çlirohen nga marrëdhëniet e varësisë dhe fuqizohen për të marrë vendime të pavarura dhe për të bërë një jetë të vetëvendosur.
Ne kërkojmë PYETJE aktive të modeleve të roleve të krijuara në mënyrë patriarkale dhe ideve të roleve të identiteteve individuale gjinore. Ne jemi të përkushtuar ndaj vendimeve të vetë-përcaktuara në karrierë, familje dhe stil jete. Në këtë kuptim, fëmijët nuk duhet të kategorizohen sipas gjinisë në zgjedhjet e tyre të karrierës.

Greva në Cyrih mbahet me fillim nga ora 18:00, në Bürkliplatz