Lajme

Sa duhet reduktuar pijet alkoolike për të ruajtur shëndetin

Ekspertët britanikë i bëjnë thirrje popullatës që të zvogëlojnë marrjen e alkoolit në vetëm dy shishe birrë në javë. Kjo vjen në përputhje me këshillat ‘ekstreme’ të prezantuara këtë javë në Kanada, ku shefat e shëndetësisë kanë deklaruar në mënyrë eksplicite se zero pije alkoolike është e vetmja sasi vërtet e sigurt për shëndetin tuaj.

Zyrtarët thanë se për këdo që zgjedh të kundërshtojë udhëzimet strikte, konsumimi i deri në dy pije standarde është ‘rrezik i ulët’. Por, kritikët sot e kritikuan këshillën, duke e etiketuar atë “ekstreme”. Të tjerë gjithashtu kishin frikë se udhëzime ishin aq qesharake sa njerëzit nuk do t’i ndiqnin ato, shkruan cnn, përcjell albinfo.ch.

Rekomandimi i dy pijeve në javë – ekuivalent me 3.5 njësi në Mbretërinë e Bashkuar – është shumë larg rekomandimit të mëparshëm të vendosur në 2011-ën, jo më shumë se 10 pije në javë për gratë dhe 15 pije në javë për burrat.

Pirja e tre deri në gjashtë gota në javë u jep njerëzve një ‘rrezik të moderuar’ për të vuajtur efektet e dëmshme të alkoolit të tepërt. Konsumimi i shtatë ose më shumë pijeve çdo javë i vë njerëzit në ‘rrezik gjithnjë e më të lartë’.

Megjithatë, të pish ka edhe anën tjetër të medaljes, pasi shumë studime kanë sugjeruar se një gotë verë ose litër birrë në ditë mund të shmangë një sërë sëmundjesh. Ndërsa të tjerët kanë argumentuar se edhe pirja e lehtë është e rrezikshme.

Shkencëtarët në të gjithë bordin, megjithatë, pajtohen se konsumimi i tepërt i alkoolit mund të dëmtojë përgjithmonë mëlçinë dhe të shkaktojë një sërë kanceresh dhe të rrisë presionin e gjakut. OBSH vlerëson se alkooli vret 3 milionë njerëz në mbarë botën çdo vit.