Lajme

Divorci në Austri: Si funksionon ‘parimi i fajësisë’ dhe çfarë duhet të dini për të

Austria është një nga vendet ku divorci mund të bëhet më i çrregullt, pasi të dyja palët mund të kundërshtojnë në gjykatë se i kujt është “faji” kur një martesë prishet.

Askush nuk martohet duke menduar për mundësinë e divorcit më vonë, por përgatitja për këtë është ende vendimtare për të dyja palët – veçanërisht nëse divorci do të ndodhë në një vend të huaj me ligje të ndryshme.

Në shumicën e rasteve, nëse “vendbanimi i zakonshëm” i çiftit është në Austri, procedurat dhe ligjet e divorcit do të jenë gjithashtu këtu. Pra, kjo do të thotë që edhe nëse nuk jeni shtetas austriak, nëse banoni në Austri dhe kontaktet tuaja shoqërore, veçanërisht për sa i përket familjes dhe punës, janë këtu, këtu do të zhvillohen procedurat e divorcit, transmeton albinfo.ch.

Ka disa lloje të divorcit në Austri, duke përfshirë divorcin konsensual dhe “të diskutueshëm”. Divorci i kontestuar mund të kërkohet për faj të njërit prej partnerëve, shpërbërje të familjes ose “për arsye të tjera”.

Mënyra më e thjeshtë dhe më e shpejtë për t’u divorcuar është duke rënë dakord me partnerin tuaj. Ju duhet të jeni të ndarë për të paktën gjysmë viti (kjo nuk do të thotë se duhet të jetoni veçmas, por të jetoni së bashku si jo bashkëshortë) dhe ta konsideroni martesën të papajtueshme, shkruan the local.

“Koncepti i familjes (häusliche Gemeinschaft) megjithatë nuk duhet të merret shumë fjalë për fjalë”, shpjegon avokati me bazë në Vjenë, Evert Vastenburg.

“Nëse palët ende jetojnë së bashku, por nga kjo “jetesë së bashku” ka mbetur shumë pak në rrugën e ndërveprimit apo mbështetjes, familja gjithashtu mund të cilësohet si joekzistente. Por, sigurisht, edhe kjo do të varet shumë nga rrethanat individuale.”

Po sikur të mos ketë divorc me konsensus?

Nëse çifti nuk mund të bien dakord për një divorc, ata do të kalojnë në një “divorc të diskutueshëm”. Nëse nuk ka sjellje fajtore, pala që kërkon divorcin mund të padisë për të nëse “bashkësia familjare” është shpërbërë për tre vjet (edhe nëse ata ende jetojnë së bashku) dhe nuk mund të pritet që martesa të rivendoset.

Gjërat mund të bëhen jashtëzakonisht të rënda në Austri nëse divorci bëhet në bazë të parimit të fajësisë (Verschuldensscheidung), që do të thotë se njëri partner fajëson tjetrin për përfundimin e martesës.

Që të jepet ky divorc, pala duhet të provojë se tjetra ka kryer një veprim që përbën shkak për divorc (a schwere Eheverfehlung), i cili ka çuar në një prishje të pariparueshme të martesës, shpjegon Vastenburg.

Çfarë përbën një “faj”?

Ligji austriak përmend vetëm dy arsye për divorc, tradhtinë bashkëshortore dhe abuzimin në familje. Prapëseprapë, praktika gjyqësore ka zhvilluar një listë të gjerë arsyesh pse dikujt do t’i jepej divorci me faj, përcjell albinfo.ch.

Disa shembuj të shkeljeve përfshijnë keqtrajtim, trajtime të zgjatura në heshtje, përjashtimin e partnerit nga dhoma e gjumit, largimin nga shtëpia, sjelljet imorale, mospërmbushjen e detyrimeve prindërore ose financiare, xhelozinë ekstreme, refuzimin e pabazë të marrëdhënieve seksuale dhe thyerjen e besimit, për shembull, duke kontrolluar. telefonin e tjetrit dhe më shumë.

Një çështje shkoi deri në Gjykatën Supreme të Austrisë, e cila duhej të vendoste nëse një miqësi shumë e ngushtë midis një burri dhe një kolegeje pune mund të ishte arsye për divorc.

Në rastin konkret, shkalla e parë dhe e dytë vendosën në favor të bashkëshortes, duke thënë se miqësia krijonte pamjen e një lidhjeje jashtëmartesore. Gjykata e Lartë nuk u pajtua, por situata mund të kishte qenë ndryshe nëse gruaja do të kishte qenë në gjendje të provonte se miqtë kishin shkuar në një udhëtim pushimesh së bashku ose do të kishin qenë intime. Siç qëndronte, provat e sjella në gjykatë nuk ishin të mjaftueshme.

Ajo tregon se sa të ndërlikuara mund të bëhen gjërat në gjykatat austriake, pasi burrat dhe gratë përpiqen të provojnë fajin e njëri-tjetrit.