Lajme

Cilat ditë pushimi do të kenë punëtorët e Austrisë në vitin 2024?

Planifikoni fundjavat tuaja të gjata, ekspeditat e blerjeve dhe opsionet e festave me këtë udhëzues për festat publike të Austrisë më 2024.

Si një vend i Evropës Qendrore me lidhje të forta katolike, Austria ka një mori festash publike çdo vit, si fetare, ashtu edhe laike. Disa rajone gjithashtu respektojnë festa publike shtesë, duke nderuar shenjtorët mbrojtës lokalë ose pranimin në kombin austriak.

Këtu janë festat publike për vitin 2024 – duke përfshirë një informacion të vogël për ato festime, me të cilat mund të mos jeni të njohur dhe ku në Austri festohen ato.

 

JANAR

E hënë 1 – Dita e Vitit të Ri / Neujahr

E shtunë 6 – Epifania / Heilige Drei Könige

 

MARS

E martë 19 – Dita e Shën Jozefit / Josefstag

Për nder të babait të Krishtit, kjo festë katolike festohet në Carinthia, Styria, Tirol dhe Vorarlberg, pasi ai konsiderohet shenjt mbrojtës i atyre shteteve. Fëmijët nuk shkojnë në shkollë dhe bankat dhe shumë biznese të tjera janë të mbyllura, por nuk është festë publike për të gjithë.

E Premte 29 – / Karfreitag

E diela 31 – E diela e Pashkëve / Ostersonntag

 

PRILL

E hënë 1 – E hëna e Pashkëve / Ostermontag

 

MAJ

E martë 1 – Dita e Punës / Tag der Arbeit

Ashtu si në pjesën më të madhe të Evropës, Dita e Punës festohet në gjithë Austrinë.

E enjte 4 – Dita e Shën Florianit / Floriani

Dita e Shën Florianit festohet në gjithë Austrinë e Epërme, pasi ai konsiderohet shenjt mbrojtës i shtetit.

E enjte 9 – Dita e Ngjitjes / Christliche Himmelfahrt

E diela 19 – Whitsunday / Pfingstsonntag

E hënë 20 – Whitmonday / Pfingstmontag

E enjte 30 – Corpus Christi / Fronleichnam

 

GUSHT

E enjte 15 – Dita e Supozimit / Mariä Himmelfahrt

 

SHTATOR

E martë 24 – Dita e Shën Rupertit / Ruperti

Shën Rupert është shenjtori mbrojtës i Salzburgut dhe festa e tij festohet në Austri si festë publike.

 

TETOR

E enjte 10 – Dita e Plebishitit

Banorët e rajonit të njohur si Carinthia votuan më 10 tetor 1920 për t’iu bashkuar Republikës së Austrisë, me një shumicë të suksesshme votash prej 59 për qind. Kjo vendosi kufijtë kombëtarë që shohim sot. Ajo festohet si festë publike në shtetin modern me të njëjtin emër.

E shtuna 26 – Dita Kombëtare e Austrisë

Austria feston ditën e saj kombëtare më 26 tetor, përvjetorin e datës në 1955 kur miratoi ligjin e saj kushtetues në lidhje me neutralitetin. Gjithashtu nderon votën e kombit në të njëjtin vit për t’u ndarë nga Gjermania, pas ngjarjeve të Luftës së Dytë Botërore. Ka një fjalim drejtuar kombit nga Presidenti Federal, mbahen shërbesa fetare në kisha dhe zhvillohen festa të tjera në mbarë vendin, duke nderuar pavarësinë dhe statusin e tij neutral. Eshtë e panevojshme të thuhet se është një festë publike në të gjithë vendin, megjithëse këtë vit bie të shtunën.

 

NËNTOR

E premte 1 – Të gjithë shpirtrat / Allerheiligen

E hënë 11 – Dita e Shën Martinit / Martini

‘Martini’ është një festival fetar popullor në të gjithë botën gjermanishtfolëse dhe festohet si festë publike.

E premte 15 – Dita e Shën Leopoldit / Leopoldi

 

DHJETOR

E diela 8 – Festa e Konceptimit të Papërlyer / Mariä Empfängnis

E martë 24 – Pragu i Krishtlindjet / Weihnachten

E mërkurë 25 – Dita e Krishtlindjeve / Weihnachten

E enjte 26 – Dita e Shën Stefanit / Stefanitag

E martë 31 – natën e Vitit të Ri / Silvester