Lajme

Çfarë duhet të dinë vizitorët, nëse duan ta vizitojnë Austrinë

Si të shkruani një letër ftese për vizitorët në Austri

Kushdo që vjen nga zona Shengen do të përjashtohet nga çdo kontroll kufitar, vizitorëve që hyjnë në Austri nga jashtë mund t’u duhet të tregojnë disa dokumente, duke përfshirë dëshminë e qëndrimit. Ja çfarë duhet të dini.

Nëse keni miq ose familje që ju vizitojnë në Austri nga jashtë zonës Shengen, atëherë mund të jeni të njohur me “letrën e ftesës” që duhet të shkruajë një mikpritës dhe udhëtarit mund t’i kërkohet të paraqesë në kontrollin kufitar, njofton albinfo.at.

Dokumentet aktuale të nevojshme për hyrjen në Austri do të varen kryesisht nga shtetësia e udhëtarit. Nëse ata vijnë nga një vend i kërkuar për vizë, si India, Afrika e Jugut ose Bolivia, për shembull, ata mund të kenë nevojë të tregojnë prova të mjeteve të mjaftueshme të udhëtimit, duke përfshirë sigurimin shëndetësor, dëshminë e qëndrimit dhe madje edhe një biletë kthimi.

Letra e ftesës është ajo që do të pranohej si dëshmi e një vendqëndrimi për rastet kur personi qëndron me miqtë dhe familjen – dhe nuk mund të tregojë një rezervim hoteli.

Ai do të duhet t’u paraqitet autoriteteve austriake në vendin e rezidencës përpara udhëtimit për të lëshuar një vizë.

Megjithatë, edhe njerëzit që vijnë nga vende pa viza, duke përfshirë Shtetet e Bashkuara, Brazilin, Britaninë e Madhe dhe Australinë, këshillohen të udhëtojnë me dokumente që tregojnë qëllimin dhe kohëzgjatjen e qëndrimit të tyre.

Kjo ndodh sepse edhe nëse vini me vizë ose vini nga një vend pa viza, oficeri i kontrollit kufitar është personi që do të marrë një vendim përfundimtar nëse ju lejohen apo jo. Në faqen e internetit të Komisionit Evropian, rekomandimi është që edhe ata me vizë të miratuar marrin me vete dokumente mbështetëse.

“Në kufi ose gjatë kontrolleve të tjera, ju, për shembull, mund t’ju duhet të jepni informacion mbi mjetet tuaja të mbështetjes, sa kohë keni ndërmend të qëndroni në shtetet e Shengenit dhe pse po vizitoni shtetin Shengen”, thuhet në faqen e internetit.

“Në disa raste, kontrolle të tilla mund të rezultojnë në refuzimin e mbajtësit të vizës për të hyrë në shtetin Shengen ose në zonën Shengen”.

Mbajtja e dokumenteve të tilla, si letra e ftesës, mund të ndihmojë në “lehtësimin e procedurës së kontrollit kufitar dhe shmangien e vonesave në kufi”.

 

Cila është letra e ftesës?

Nuk ka asnjë model zyrtar nga Bashkimi Evropian për letrën e ftesës. Megjithatë, duhet të shkruhet nga pritësi, të datohet dhe të nënshkruhet.

Ai duhet të tregojë informacione të tilla si emri i pritësit, adresa, marrëdhënia me udhëtarin, arsyeja dhe qëllimi i ftesës, datat dhe kohëzgjatja e qëndrimit dhe çdo marrëveshje financiare, si për shembull nëse po financoni udhëtimin e tyre.

Letra mund të shkruhet në gjermanisht ose anglisht. Është gjithashtu e dobishme të bashkëngjitni kopje të dokumenteve të tilla si Meldezettel (prova e qëndrimit) dhe pasaporta e rezidentit austriak.

Mund të ndodhë që në kufi askush të mos i kërkojë vizitorit të tregojë ndonjë dokument dhe më shpesh kështu ndodh, veçanërisht me qytetarët e vendeve pa viza.

Megjithatë, oficeri i kufirit ka të drejtë të marrë në pyetje çdo person që përpiqet të hyjë në vend – në atë rast, një dokument i tillë si letra e ftesës mund t’i shpëtojë nënës ose babit tuaj një dhimbje koke të madhe kur ata do t’ju vizitojnë në Austri.

 

A ka një model letre?

Zyrtarisht, jo. Megjithatë, ka disa modele që mund të gjenden në internet. E rëndësishme është që letra të ketë informacionin bazë se kush kë viziton, sa kohë, qëllimin e qëndrimit dhe mjetet financiare. Për shembull, letra juaj mund të duket diçka si kjo:

 

Vendndodhja dhe data

Re: Letër Ftesë për EMRI I UDHËTARIT me Nr. XXX pasaporte

I nderuar Zotëri/Zonjë,

UNË, EMRI JUAJ, që banoj aktualisht në ADRESËN TUAJ, dhe një shtetas me shtetësinë tuaj me banim në Austri, po e shkruaj këtë letër për të mbështetur aplikimin për hyrjen e Marrëdhënies sime (nëna/shoqja/etj.), EMRI.

Qëllimi i hyrjes së EMRI tim është të më vizitojë dhe të kalojë kohë me mua në Austri. Ajo do të më vizitojë për kohëzgjatjen e qëndrimit dhe më pas do të kthehet në VENDIN E QENDRIMIT, ku ajo/ai banon.

NAME do ta vizitojë gjatë datave të mëposhtme: DATES.

Gjatë datave të përcaktuara të udhëtimit më sipër, ne do të qëndrojmë në LOCATION. Përveç kësaj, EMRI do të qëndrojë në shtëpinë time, ADRESA JUAJ. Udhëtimi do të financohet me mjetet e tyre/Unë do të paguaj për udhëtimin e saj/të tij dhe ajo/ai nuk do të paguajë për akomodimin në shtëpinë time.

Nëse keni nevojë për ndonjë informacion, ju lutemi mos hezitoni të më kontaktoni në NUMRIN TELEFONIT ose EMAIL.

Përshëndetje të përzemërta,

EMRI

NUMËR PASAPORTE

ADRESË

NUMRI I TELEFONIT

EMAIL


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI