Lajme

Buxheti i lartë i ushtrisë do të kompensohet pa rritje taksash 

Ashtu si Këshilli i Shteteve, Komiteti i Financave i Këshillit Kombëtar po propozon gjithashtu rritjen e kuadrit të financimit për ushtrinë me katër miliardë në 29.8 miliardë franga midis 2025 dhe 2028.

Ai dëshiron të largohet nga kundërfinancim kryesisht për Këshillin Federal. Komiteti i Financave i Këshillit Kombëtar (FK-N) vendosi të rrisë kuadrin e pagesave me 15 vota kundër 9 kundër dhe një abstenim, siç njoftoi për mediat në Bernë Presidentja e Komitetit Sarah Wyss (SP/BS).

Komiteti dëshiron të sigurojë që buxheti i ushtrisë të arrijë objektivin e një për qind të prodhimit të brendshëm bruto deri në vitin 2030. Në debatin për buxhetin në dhjetor, dhoma e lartë votoi ngushtë në favor të një rritjeje më të ngadaltë të shpenzimeve të ushtrisë deri në vitin 2035. Dhjetë ditë më parë, Këshilli i Shteteve i pa gjërat ndryshe dhe votoi 27 pro dhe 17 pro dhe një abstenim për një rritje më të shpejtë të shpenzimeve të ushtrisë.

Komiteti i Financave i Këshillit Kombëtar propozon të rritet kuadri i financimit për ushtrinë me 4 miliardë franga midis 2025 dhe 2028. KEYSTONE/ALESSANDRO DELLA VALLE Nuk ka shifra konkrete Pyetja kryesore është se nga duhet të vijnë këto para.

Dhoma e vogël dëshiron të kursejë gjysmën e katër miliardë frangave në bashkëpunimin ndërkombëtar, pjesa tjetër duhet të kompensohet në Departamentin e Mbrojtjes (15 përqind) dhe në pjesë të tjera të administratës federale (35 përqind). Ky propozim i Benjamin Mühlemann (FDP/GL) gjeti një shumicë në Këshillin e Shteteve me 24 vota kundër, 18 kundër dhe tre abstenime.

Propozimi i FK-N tani shkon në një drejtim të ngjashëm, por është më pak specifik. Shpenzimet shtesë do të financohen së pari duke reduktuar pjesën e kantonit të taksës direkte federale, së dyti nga shkurtimet në bashkëpunimin ndërkombëtar, së treti nga shkurtimet ndërsektorale të personelit federal dhe së katërti nga një rishpërndarje e brendshme brenda Departamentit të Mbrojtjes (DDPS). Konkretisht, 500 milionë franga në shpenzime operative do të jenë të disponueshme për investime në armatim deri në vitin 2028.

FK-N nuk specifikon vlerat e përqindjes së synuar si Këshilli i Shteteve – përveç gjysmë miliardë frangave brenda DDPS. Topi është tani në fushën e Këshillit Federal, tha Wyss. Ajo la të kuptohet se vendimet e komisionit të saj ishin pjesërisht kontradiktore: nga njëra anë, ata duan të zgjerojnë ushtrinë, por nga ana tjetër, vetë DDPS duhet të paguajë për këtë duke ulur personelin dhe shpenzimet operative.