Lajme

Austria po përballet me mungesë të madhe të punëtorëve të kualifikuar

Deri në vitin 2040 në Austri do të ketë një mungesë prej rreth 360,000 punëtorësh. Por, cilat janë profesionet që do të kenë më shumë nevojë për punëtorë?

Austria po përballet me mungesë të punëtorëve të kualifikuar në disa industri.

Mungesa shihet si një kërcënim i rëndësishëm për prosperitetin ekonomik, pasi ul produktivitetin dhe e bën më të vështirë plotësimin e nevojave për shërbime, siç raportohet nga Der Standard.

Mijëra punëtorë të kualifikuar mungojnë

Deri në vitin 2040 do të ketë një mungesë prej rreth 360,000 punëtorësh në Austri, sipas Dhomës së Tregtisë dhe Federatës së Industrive Austriake.

Disa industri tashmë janë prekur nga mungesa, transmeton albinfo.at.

Për shembull, nëse dëshironi të riparoni makinën tuaj në Austri, mund t’ju duhet të prisni një kohë të gjatë. Biznesi i mekanikës së makinave po përballet tashmë me probleme me stafin kontraktues. Në platformën AMS “All Jobs”, aktualisht janë shpallur rreth 2700 vende pune për automekanikë në Austri.

Për më tepër, sektori i kujdesit shëndetësor pritet të përballet me sfida më të mëdha. Austria parashikohet të ketë një mungesë prej rreth 7,000 mjekësh gjatë gjithë vitit 2035, pasi aktualisht ka shumë pak në trajnim.

Sektori i turizmit dhe mikpritjes po përpiqet gjithashtu të mbajë punonjës. Në përgjithësi, një në çdo katër punëtorë largohet brenda vitit të parë të punësimit.

Gjithashtu, transporti publik ndikohet edhe nga mungesa e punonjësve. Vjena pritet të përballet me një mungesë prej 5,000 shoferëve të autobusëve brenda pesë viteve të ardhshme për shkak të daljes në pension dhe mungesës së shoferëve të rinj që hyjnë në fushë.

Popullsia në plakje, mungesa e trajnimit dhe punëtorët e mundshëm të papërfshirë ende

Ka shumë faktorë që kontribuojnë në mungesat. Një arsye kryesore është plakja e popullsisë, me shumë që dalin në pension dhe më pak të rinj hyjnë në fuqinë punëtore. Përveç kësaj, ka mungesë të programeve adekuate të trajnimit dhe edukimit për profesionet me kërkesa të larta si mekanikët e makinave dhe punonjësit e kujdesit shëndetësor.

Një faktor tjetër kontribues është numri i reduktuar i punëtorëve që vijnë në Austri nga Evropa Lindore. Më parë, Austria përfitonte nga një numër i konsiderueshëm punëtorësh që vinin nga vende si Hungaria, Rumania dhe Kroacia, por kjo tendencë tani është në rënie.

Shkalla e lartë e qarkullimit në industri si turizmi dhe hoteleria kontribuojnë gjithashtu në këtë problem, pasi një numër i madh punonjësish largohen nga puna çdo vit, duke krijuar sfida me mbajtjen e stafit me njohuri.

Për më tepër, ka shumë punëtorë potencial që aktualisht nuk janë pjesë e fuqisë punëtore austriake, si refugjatët, individët me kufizime shëndetësore dhe punëtorët e moshuar por të shëndetshëm që mund të inkurajohen të qëndrojnë të punësuar më gjatë.

Mungesa gjithashtu mund të çojë në ndryshime pozitive

Pavarësisht sfidave, mungesa e punëtorëve të kualifikuar në Austri gjithashtu mund të sjellë ndryshime pozitive, raportoi Der Standard.

Së pari, mungesa mund të çojë në paga më të larta dhe kushte të përmirësuara të punës për punonjësit, veçanërisht në punët me pagë më të ulët. Së dyti, mund të rezultojë në një nevojë për rritjen e produktivitetit dhe të inkurajojë kompanitë të investojnë më shumë në inovacion dhe teknologji, gjë që mund të çojë në rritje ekonomike afatgjatë. Për më tepër, mungesa mund të inkurajojë gjithashtu punëdhënësit që të krijojnë stabilitet më të mirë të punës dhe kushte për të tërhequr punonjës.