Lajme

Austri: Nga ky muaj karburanti më shtrenjtë për shoferët

Taksa e re e CO2 që ka hyrë në fuqi në vend, ka bërë që çmimet e karburanteve të rriten sërish.

Dallimi në rritje të çmimeve është për shkak se taksa e re e CO2 prej 30 € për ton ka një ndikim më të rëndësishëm në naftë në krahasim me benzinën për shkak të përmbajtjes më të lartë të CO2 në naftë.

Çmimet e karburantit kishin qenë tashmë në rritje që nga pushtimi i Ukrainës nga Rusia, siç raportoi The Local. Dhe çmimet janë rritur më shumë në vendin alpin, i cili nuk ka vendosur asnjë kufi çmimi apo ulur taksat, plus ka vuajtur nga një rafineri e dëmtuar e naftës në Austrinë e Ulët që ka ndikuar në furnizim, transmeton Albinfo.ch.

Rritjet kanë kontribuar në inflacionit në Austri, i cili do të arrijë dyshifror në shtator, sipas Statistic Austria.

Taksa e CO2

Taksa e CO2 është pjesë e reformës së taksave eko-sociale të Austrisë, e paraqitur në vitin 2021. Emetimet e CO2 do të tatohen me 30 € për ton, duke i bërë gjërat si karburanti me bazë karboni dhe ngrohja më të shtrenjta në vend.

Reforma solli pagesën e “bonusit klimatik” për të kompensuar banorët për barrën financiare të taksës së CO2. Bonusi i vetëm për banorët austriakë do të varet nga vendbanimi i personit dhe lidhja e tij me rrjetin e transportit publik.

Këtë vit, për shkak të rritjes së inflacionit, Klimabonus u caktua në 250 € për të gjithë ata që jetojnë në Austri dhe një pagesë “anti-inflacion” prej 250 € iu shtua pagesës një herë.


LAJME INTERESANTE NGA INTERNETI