Lajme

Artisti shqiptar sjell ekspozitë interesante mes jetës në Kosovë dhe Suedi

Yll Xhaferi shfaq punime të frymëzuara nga pamja e tij fëmijërore për peizazhet suedeze.

Artisti Yll Xhaferi jeton dhe është rritur në Prishtinë, Kosovë, shkruan albinfo.ch.

Vlen të theksohet se fëmijërinë e tij e kaloi në mes të pasojës së një lufte.

Një luftë, pasojat e së cilës erdhën për të formësuar pikëpamjen e tij për botën e jashtme dhe kuptimin e lirisë. Në ekspozitën në Sallën e Arteve Vänersborg shfaqen punimet që janë rritur nga ëndrrat e një fëmije për t’u arratisur larg tmerrit të jetës së përditshme në një vend të ri që është sa idilik, aq edhe alien.

Xhaferi u rrit në një shtëpi ku zyrtarët evropianë, e mbi të gjitha, suedezë, ishin qiramarrës të familjes së tij. Zyrtarët punuan në Kosovë për ta rikthyer vendin duke ndërtuar struktura, ligje dhe rend të ri. Si lidhja më e ngushtë me botën e jashtme, ishin këta suedezët që erdhën për të formësuar pamjen e Xhaferit për botën jashtë. Si fëmijë, ai ka marrë lodra dhe kartolina që i janë dërguar nga Suedia me fotografi të peizazhit suedez. Ajo që ai pa në kartolinë, ishte një vend i paprekur nga kaosi në të cilin ndodhej peizazhi i tij. Xhaferi i përjetoi peizazhet suedeze si ekzotike, pa shpresë të bukura dhe idilike.

Si fëmijë, ai gjeti siguri dhe qetësi në përshkrimin e tyre në pikturën e tij. Për të, piktura ishte një mënyrë për të kërkuar shpëtim nga realiteti i ashpër, në të cilin ai gjeti veten. Në ekspozitën Goodscape, Xhaferi shfaq punime të frymëzuara nga pamja e tij fëmijërore e peizazhit suedez. Veprat e artit janë prodhuar rishtazi dhe krijuar posaçërisht për ekspozitën Goodscape.