Lajme

A po bëhen paratë dixhitale?

Përveç fondeve të përbashkëta dhe monedhave dixhitale private, si Bitcoin dhe Tether, mund të kaloni edhe në monedhat dixhitale të Bankës qendrore (CBDC), të cilat konsiderohen më të sigurta se bankat tradicionale.

Nëse do të kishte më shumë monedha dixhitale në këtë krizë, depozituesit me siguri do të tundoheshin të transferonin depozitat e tyre nga bankat tregtare në banka qendrore më të sigurta.

Pas kolapsit të Silicon Valley Bank dhe Signature Bank, të dyja të lidhura me industrinë e kriptove, ka paralajmërime gjithnjë e më të forta se rreziku i ardhshëm bankar lidhet me paratë dixhitale, veçanërisht me monedhat dixhitale të bankës qendrore ku depozituesit mund të kërkojnë strehim në të ardhmen. Por si ka ndikuar kriza aktuale në kriptovalutat?

Ndërsa rënia e SVB uli përkohësisht dollarin dixhital (USDC), i cili mbante një pjesë të rezervave të tij monetare në atë bankë, vlera e Tether (USDT), e cila normalisht është mjaft e paqëndrueshme, por këtë herë shumë investitorë gjetën strehim në të. Fitoi në vlerë – pesë miliardë dollarë u derdhën atje në një kohë të shkurtër, kështu që kapitalizimi i saj në treg u rrit në pothuajse 78 miliardë dollarë.

Kjo mund të jetë për shkak të faktit se është më popullor në Azi, kështu që mbështetet më pak në dollarë në bankat amerikane. Dhe vlera e bitcoin u rrit, duke tejkaluar 28,000 dollarë për herë të parë që nga qershori i vitit të kaluar.

Pse po rriten fondet?

Përfituan edhe fondet e parave – më shumë se 286 miliardë dollarë u derdhën në to, nga të cilat, sipas iMoneiNet, rreth 52 miliardë dollarë shkuan për fondet e Goldman Sachs dhe flukse të mëdha hyrëse u regjistruan nga JPMorgan Chase me 46 miliardë dollarë dhe Fidelity me 37 miliardë.

Pse? Pikërisht për shkak të shpejtësisë së arritjes së likuiditetit – këto fonde parash mbajnë aktive me rrezik shumë të ulët që mund të shiten lehtësisht, duke përfshirë borxhin afatshkurtër të qeverisë amerikane. Dhe për shkak të investimeve afatgjata, SVB ra. Kthimet e investimeve në fondet e parave janë tani në nivelin e tyre më të lartë në vite, dhe aktivet e tyre totale në SHBA janë rritur në një rekord prej 5.1 trilionë dollarësh, sipas të dhënave të Bankës së Amerikës./Reuters