Tematike

A mund të bëni “skarë” në ballkonin tuaj në Austri?

Moti i nxehtë ka vazhduar, duke e bërë atë kohën e përsosur për të pjekur në skarë. Por a lejohet ta bëni këtë – dhe në çfarë rrethanash mund t’ju ndalojë pronari juaj?

Situata është e ndryshme megjithatë për banorët e qytetit apo këdo që ka një apartament. Për shkak të densitetit të lartë të jetesës në shumë pjesë të Austrisë, shpesh ka kufizime në atë që ju lejohet të bëni – madje edhe në pronën tuaj, shkruan TheLocal.at, përcjell albinfo.ch. Fqinjët kanë sfiduar me sukses të drejtën e një personi për të pirë duhan në ballkonin e tyre dhe pasoja ishte një ndalim i pjesshëm gjatë periudhave të caktuara, i cili në fakt ishte tepër i ndërlikuar.

“Gjykata tani ka nxjerrë një sërë rregullash se kur mund dhe nuk mund të pijë duhan në shtëpi, në varësi të faktit nëse është dimër apo verë. Ai tha se pirja e duhanit nuk lejohet në ballkon ose me dritare të hapura ndërmjet orës 22:00 dhe 6:00 dhe se gjatë verës, ndalimi i pirjes së duhanit duhet të zbatohet gjithashtu gjatë ‘kohëve të zakonshme të ngrënies dhe pushimit’ – midis orës 08:00 dhe 10:00, mesditës dhe 15:00, dhe 6 pasdite dhe 20:00.”

Prandaj, gjykatat austriake nuk do të ngurrojnë të kufizojnë atë që mund të bëni në ballkonin tuaj – dhe në mënyrën më të ndërlikuar të mundshme. Këto kufizime nuk janë vetëm nga një këndvështrim ligjor, por mund të jenë pjesë e marrëveshjes suaj të qirasë.

A më lejon ligji austriak të bëj skarë në ballkonin tim?

Në mënyrë të rreptë, nuk ka ligje austriake që ju pengojnë të bëni BBQ në ballkonin tuaj.
Pyetja kryesore – dhe ajo që gjykata shikoi në shembullin e mësipërm të pirjes së duhanit – është nëse veprimi “shkon përtej asaj që është e zakonshme për vendndodhjen”, sipas nenit 364 (2) ABGB (Kodi i Përgjithshëm Civil i Austrisë).
Ky është rasti në lidhje me zhurmën, tymin, erën dhe veprime të tjera që mund të ndikojnë në gëzimin e një fqinji të pronës së tyre.
Sigurisht, kjo do të thotë se do të jetë çështje që gjykata të përcaktojë nëse ka një mosmarrëveshje.
Nëse fqinjët tuaj janë në rregull me të, atëherë nuk do të ketë probleme. Megjithatë, nëse ata kanë një problem, atëherë ata mund të shkojnë në gjykatë dhe të marrin një urdhër për t’ju ndaluar ta bëni atë.

Një gjë kryesore që gjykata do të marrë në konsideratë është nëse tymi nga BBQ hyn në shtëpinë e një personi tjetër, d.m.th. “depërton në dritare”, raporton Vienna Online.
Kjo do të thotë se ndërsa tymi dhe aroma mund të përhapen në ballkonin e dikujt tjetër, do të jetë problem vetëm nëse hyn në shtëpinë e tyre. Thënë kështu, nëse pjekja e fqinjit tuaj po bëhet problem – dhe asgjë nuk po bëhet për këtë – ju mund të keni të drejtë të kërkoni një ulje të qirasë sipas seksionit 1096 ABGB. Ju do të keni të drejtë për një reduktim nëse prona nuk mund të përdoret siç është rënë dakord me kontratë.

A mund të më ndalojë pronari im të bëj skarë në ballkonin tim?

Një tjetër pengesë e mundshme do të jetë marrëveshja juaj e qiramarrjes, e cila mund t’ju pengojë të bëni disa aktivitete.
Nëse marrëveshja juaj e qirasë ju ndalon shprehimisht të bëni këtë, atëherë duhet t’i përmbaheni asaj dhe nëse e shkelni këtë, mund të merrni një paralajmërim zyrtar ose në disa raste t’ju ndërpritet qiraja. Ky i fundit është një opsion ekstrem, por në përgjithësi këto klauzola janë shkruar në një marrëveshje qiraje për një arsye.

Një gjë për t’u mbajtur mend është se marrëveshja e qirasë është pikërisht ajo – një marrëveshje, që do të thotë se edhe nëse nuk e dini për klauzolën, ju keni rënë dakord teknikisht me të.